Maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menettäminen tarkoittavat samaa asiaa. Ennen kuin maksuhäiriö merkitään, lasku on ollut yleensä maksamatta jo suhteellisen pitkään. Tässä kohtaa perintätoimisto on yrittänyt periä sitä maksumuistutuslaskulla monta kertaa saamatta maksua. Maksuhäiriömerkinnän ilmoittaa luottotietorekisteriin yleisimmin ulosotto tai käräjäoikeus, mutta sen voi ilmoittaa myös itse laskun velkoja. Suomen Asiakastieto Oy. Jokaisesta maksamattomasta velasta tai laskusta tulee oma merkintä.
Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa negatiivisesti elämään monin eri tavoin. Se voi vaikeuttaa osamaksusopimuksien tekemistä, puhelimen tai nettiliittymän avaamista, uuden luoton tai luottokortin saamista, monien vakuutuksien ottamista, tai jopa uuden vuokra-asunnon saamista.
Jo olemassa olevaan vuokra-asuntoon maksuhäiriö ei silloin vaikuta kun maksat niiden kaikki laskut ajallaan. Merkintä luottotietojen menetyksestä ei myöskään ole riittävä peruste työstä irtisanomiseen, eikä se vaikuta jo voimassa oleviin sopimuksiin.
Luottotietorekisterin tarkoitus on antaa tietoa henkilön taloudellisesta tilanteesta sekä hänen kyvystä selvitä tehdyistä sitoumuksistaan. Luottotietoyhtiö lähettää ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä velalliselle tiedon.
Laskun maksun myöhästyminen pelkästään ei vielä aiheuta maksuhäiriömerkintää luottotietoihin. Maksuhäiriömerkintä kertoo siitä, että olet toistuvasti jättänyt laskun tai muun velan maksamatta. Tuomio luottotietojen menettämisestä ei tule yllätyksenä. Maksuhäiriömerkinnän saanut henkilö voi pyytää, että velkaantumisen syyt kirjataan luottotietorekisteriin.
Maksuhäiriömerkintä on luottotietorekisterissä oleva merkintä, joka kertoo maksamattomasta laskusta tai velasta, kuten esimerkiksi kulutusluotosta. Ulosotto taas tarkoittaa velan tai laskun oikeudellista perintää. Ulosotto voi periä velkoja suoraan palkasta, ansiosidonnaisesta päivärahasta tai eläkkeestä.
Näistä edellä mainituista ulosotto voi ulosmitata pääsääntöisesti yksi kolmasosan tai enemmän. Jopa lomarahat ja muut erilaiset palkkiot katsotaan ulosottokelpoiseksi tuloksi. Ulosotto voi myös lunastaa omaisuutta eli realisoida, esimerkiksi auton tai asunto-osakkeen maksamattomien velkojen maksuun.
Voit tarkistaa luottotietosi kahdesta yrityksestä. Nämä ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy. Kummankin yrityksen tiedoissa ovat pääosin samat velat, mutta joskus velka voi näkyä vain toisen yrityksen rekisterissä. Tästä syystä suositellaan tietoja pyytämään molemmista yrityksistä, jotta mahdollinen maksuhäiriömerkintä huomataan.
Nämä yritykset toimittavat otteen luottotietorekisteristä myös silloin, jos maksuhäiriömerkintöjä ei ole. Se toimii silloin tositteena siitä, että luottotietosi ovat kunnossa.
Velan maksaminen ei vielä poista maksuhäiriömerkintää luottotietorekisteristä. Joissain tapauksissa velan maksaminen kuitenkin onneksi lyhentää merkinnän voimassaoloaikaa. Aika lyhenee kolmesta vuodesta kahteen vuoteen, jos sinulta löytyy vain yksi merkintä ja maksat sen pois. Sosiaalisesta luotosta, yksityishenkilön velkajärjestelystä tai Takuusäätiön takauksesta tuleva merkintä poistuu heti silloin, kun laina on maksettu takaisin. Suppeasta ulosotosta tuleva maksuhäiriömerkintä poistuu myös heti sen maksamisen jälkeen.
Maksuhäiriömerkintä säilyy tiedoissasi maksimissaan kolme vuotta. Jos velka maksetaan, eikä luottorekisterissä ole muita merkintöjä, aika lyhenee kahteen vuoteen. Merkintä poistuu suppeassa ulosotossa heti, kun lasku on maksettu. Merkintä poistuu pitkäaikaisesta ulosotosta silloin, kun ulosottomies on velallisen pyynnöstä ilmoittanut ulosoton päättyneen (esimerkiksi tilanteessa, jossa velka on
Suomen Asiakastiedosta on hyvä varmuudeksi varmistaa, että sinne on ilmoitettu maksettu velka tai velan vanhenemisesta. Voit lähettää sähköpostitse kirjallisen tositteen Asiakastietoon, että velka on maksettu tai se on vanhentunut.
Jos velka on ollut myös ulosotossa, on hyvä varmistaa asia ja pyytää ulosottoa ilmoittamaan asiasta suoraan Asiakastietoon. Voit saada todistuksen suoraan velkojalta velan loppuun maksamisesta ja hän voi myös lähettää sen Asiakastietoon.
Omista luottotiedoistasi voit selvittää, onko sinulla voimassa olevia maksuhäiriömerkintöjä. Suomessa luottotietoja ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy.
Luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa ilman maksua. Jos on tarvetta tarkistaa niitä useammin, tarkistaminen maksaa n. 20€ per kerta. Näiltä palveluilta pystyt tarkistamaan esimerkiksi mistä päivästä ja mihin asti merkinnät ovat voimassa tai ketkä ovat tarkistaneet luottotietosi viimeisen vuoden aikana.